Help! Ik heb kiespijn!

Last van tand- of kiespijn? Ga snel naar een live tandarts bij jou in de buurt.
Last van tand- of kiespijn?

Last van tand- of kiespijn?

Vervelend voor je. Vooral omdat het je doorlopend in de weg zit. Tijdens het eten, vaak ook als je wilt gaan slapen is het pijnlijk of lastig. Laat het bovenal niet te lang voortduren. De pijn kan zich namelijk uitbreiden via je kaak naar andere delen in het hoofd- en halsgebied.


Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

  • Je kauwt zoveel mogelijk aan 1 kant om pijn aan de andere kant te vermijden.
  • De pijn straalt uit naar je kaak of verder.
  • Je hebt pijnstillers nodig.
  • Je wang is opgezet.

Mogelijke oorzaken voor kies- of tandpijn. De meest voorkomende zijn:

  • gaatjes (cariës)
  • een kapotte/lekkende vulling
  • ontstoken tandvlees
  • een ontsteking in de wortel
  • verstandskiezen die doorkomen

 

 

 Er kunnen dus uiteenlopende oorzaken zijn. Daarom is het altijd goed om je tandarts ernaar te laten kijken en daar niet te lang mee te wachten. Je eigen lieve tandarts heeft vast wel even ruimte voor je op de eerstvolgende werkdag. Anders vind je op de website van de praktijk wel een telefoonnummer van de spoeddienst voor de avond of in het weekend.Het is niet verstandig lang te wachten, omdat de eventuele oorzaak dan kan verergeren.

Behandelingen bij tand- en kiespijn

Er wordt altijd gestart met een onderzoekje naar de oorzaak van de kies- of tandpijn. Er zal gevraagd worden naar de symptomen en vaak wordt er een  röntgenfoto van het gebit gemaakt.


Behandeling bij cariës

Als er cariës aangetroffen wordt (dus een gaatje in een tand of kies) dan moet de cariës verwijderd worden en zal er een vulling worden geplaatst. De behandeling duurt in het algemeen niet langer dan een halfuur. Je kunt ervoor kiezen om een verdoving te nemen, daarin zal de tandarts je ook advies geven. Soms is dat niet nodig, maar als je bang bent voor pijn is het wel aan te raden. Als je niet verdoofd bent kan je erna al snel weer iets eten. Na verdoving kan je beter een uur of 2 wachten met eten, omdat je anders zonder het te voelen hard op je tong of wang kunt bijten. 

Behandeling bij een lekke vulling

De oude vulling moet verwijderd worden en er wordt een nieuwe vulling geplaatst. Zie verder de behandeling bij caries (gaatjes) hierboven.


Voorkom kiespijn

Door regelmatig je gebit en mond goed te laten controleren door de mondhygiënist en de tandarts kun je de meeste problemen voorkomen. We noemen dat graag de apk van je mond en gebit. Net als bij je auto doet goed onderhoud wonderen. Al kun je niet alle problemen voorkomen, de meeste wél!

Wortelkanaalbehandeling

Hoe sneller een ontsteking in het wortelkanaal ontdekt wordt en hoe sneller die behandeld wordt, des te minder de kans op pijn en op verdere problemen met je gebit of je lichamelijke gezondheid. De pijn start meestal met kauwen of ergens op bijten. Ook warm/koud kan gevoelig worden. Als de pijn heftig wordt en doorstraalt is het van belang dat je direct contact opneemt. De behandeling bestaat uit 2 delen, de eerste behandeling duurt ca. 30-45 minuten en de tweede 60-90 minuten. De duur van de wortelkanaalbehandeling wordt bepaald door het aantal kanalen dat behandeld dient te worden. Deze behandelingen geschieden altijd onder verdoving zodat je er vrijwel nooit iets van voelt.


Verdoving

Vraag bij je lieve tandarts naar extra manieren om te verdoven. Zo bestaat er elektronische verdoving, maar ook een zalfje dat je vooraf kan laten aanbrengen op je tandvlees zodat je minder van de injectie voelt. Een lieve tandarts neemt altijd de tijd voor jou dus ook voor de verdoving. Als de injectie langzaam wordt toegediend voel je er nauwelijks iets van.Heb je snel een tandarts nodig? Dat is niet altijd even makkelijk als je nog niet ingeschreven staat bij een praktijk. Tandarts- en mondhygiënistenpraktijken hebben het erg druk momenteel zodat het langer dan een maand kan duren voordat je geholpen wordt. Het is dus altijd verstandig dat je een vaste tandarts hebt, juist als je nog geen problemen hebt met je gebit of tandvlees.

 

Hieronder vind je een overzicht van tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici met het keurmerk De Lieve Tandarts. 

Vul je woonplaats in:


Of check op woonplaats in de alfabetische lijst hieronder of op het kaartje.Er komen elke week nieuwe tandarts- en mondzorgpraktijken bij in Nederland. Neem contact met ons op als je een vraag hebt.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: