De toekomst voor je tanden: geen vullingen meer?

Praatjes vullen geen gaatjes - en tandartsen misschien ook niet meer! Dankzij een recente ontdekking behoort het vullen van gaatjes mogelijk binnenkort tot het verleden. Het wondermiddel? Tideglusib.

Tideglusib

Het klinkt bijna als een verzonnen woord: tideglusib. Toch bestaat het echt. Tideglusib is een drug die is ontwikkeld om Alzheimer tegen te gaan. Het middel blijkt een onverwacht positieve bijwerking te hebben: het stimuleert de natuurlijke groei van tanden, waarmee tanden gaatjes zelf kunnen repareren. 

Hoe werkt dat precies?

De drug Tideglusib stimuleert de stamcellen in het tandvlees, de bron van dentine. Dentine of tandbeen is een gecalcificeerd weefsel; hieruit zijn tanden opgebouwd. Het is ook het weefsel dat door tandbederf wordt aangetast. 

 

Tanden kunnen zichzelf op natuurlijke wijze en zonder hulp herstellen, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Bij tandbederf of een ontsteking of trauma wordt vervolgens dentine aangemaakt. Het gaat dan echter om de groei van een heel dun laagje. Dit laagje is niet voldoende om gaatjes te herstellen.

 

Tideglusib kan dit echter wel, doordat het de GSK-3-enzymen uitschakelt. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat dentine niet meer wordt gevormd. Door het uitschakelen van die enzymen kan dentine dus doorgroeien. 


Onderzoeksbron (EN)

wat je nog niet wist over tandenborstels

En werkt dat echt?

 

Het onderzoeksteam doopte kleine, afbreekbare sponsjes van collageen in Tideglusib en stopte deze in kiezen met cariës. Binnen zes weken was de schade volledig hersteld. De sponsjes smolten op natuurlijke wijze weg en wat overbleef was een gezonde kies.

Geen vullingen meer: de toekomst voor je tanden?

Tot nu toe is de procedure alleen nog toegepast bij muizen. In King's College Londen Dental Institute zijn ze echter zeer positief over de drug. Deze is al in klinische setting getest voor Alzheimer, en daarom verwacht hoogleraar Paul Sharpe dat Tideglusib versneld op de markt kan worden gebracht zodat tandartsen ermee kunnen werken.

Maar voor nu...

Het kan alsnog even duren voordat de Nederlandse markt gebruik kan maken van dit product. Natuurlijk blijft het belangrijk om goed te poetsen en regelmatig de tandarts te bezoeken. Voorkomen is tenslotte altijd nog beter dan genezen!


Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: