Hoe kom je van aften af?

Een aft is een vervelend blaasje in je mond dat veel pijn kan veroorzaken. Je vindt aften op of onder je tong, aan de binnenkant van je wangen of op je tandvlees. We zetten alle mogelijke oorzaken op een rij zodat je aften kunt voorkomen, en we vertellen je ook welke bewezen methodes er zijn om van je aften af te komen. 

Hoe kom je aan een aft?

Per persoon verschilt hoe aften ontstaan. Veel jongeren (en volwassenen) die een beugel dragen, hebben met name in het begin veel last van aften. Ook hebben mensen die vaak op hun tong of wang bijten eerder last van de pijnlijke aftblaasjes in hun mond.

 

Een slechte weerstand en stress (twee die sowieso vaak hand in hand gaan) zijn de meest genoemde oorzaken van aften. Bij een verminderde weerstand spelen andere onderliggende oorzaken, zoals vitaminetekort (met name B12, zink, foliumzuur en ijzer), en een ongezond of gewijzigd eetpatroon. Ook mensen met maagdarmkanaalaandoeningen of patiënten die chemobestralingen ondergaan melden relatief vaak aften.

 

Tot slot kunnen overgevoeligheden voor voeding bijdragen aan het ontstaan van aften. Voor de één is dat een overgevoeligheid voor kruidig of juist zuur eten (citrusvruchten), voor de ander een overgevoeligheid voor xylitol (vaak gebruikt in kauwgom).

Aften voorkomen

 1. Houd je zoveel mogelijk aan een gezond eetpatroon en maximaal 7 eetmomenten per dag.
 2. Beperk de inname van fruitsappen en frisdank.
 3. Vul je vitamines en mineralen aan op kwetsbare momenten (als de R in de maand zit, als je veel stress hebt, etc.).
 4. Houd je mond gezond: poets twee keer per dag, liefst met een elektrische tandenborstel. Laat eventueel de tandarts advies geven over een geschikte tandpasta voor jouw gebit.
 5. Houd je mond gezond (2): flos en/of stoker voldoende.
 6. Probeer niet te veel op je wang of tong te bijten. Eet met aandacht en neem wat uitgebreider de tijd om te eten (vaak komt het bijten voor op haastmomenten of wanneer je 'aanvalt' op je eten als je veel trek hebt).
 7. Zorg dat je voldoende slaapt.

Hoe kom je van een aft af?

Het goede nieuws: binnen 2-7 dagen gaan de meeste aften vanzelf weer weg. Maar op het moment dat je echt een pijnlijke aft hebt (of meerdere), voelt elk uur te lang. Bekijk daarom onderstaande lijst voor meerdere hulpmiddelen om aften te verminderen en/of de pijn te beperken.

 

Deze middelen werken niet voor iedereen - maar ze worden vaak ingezet en blijken voor veel mensen heel effectief.

 • Kauw op een stukje gember. Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond.
 • Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
 • Eet yoghurt, of drink karnemelk.

Wanneer naar de huisarts of mondzorgprofessional?

Mocht je zelf niet van je aft af kunnen komen, of heb je er vaak last van? Vraag dan bij je volgende controle de tandarts of mondhygiënist om advies. Ook kun je bij ernstige of aanhoudende pijnklachten naar de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij extra grote aften of wanneer je na twee weken nog steeds geen afname in klachten ervaart.

 

Een huisarts kan...

 • ... speciale zalf of aanstipvloeistof voorschrijven.

 

Een mondzorgprofessional kan...

 • ... advies geven over speciale tandpasta, zoals eentje met enzymen.
 • ... begeleiden bij een goede mondgezondheid.

Bronnen


Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: