Is de tandarts (te) duur?

Keer op keer lees je klachten over een (te?) hoge rekening van de tandarts. Er bestaan veel verhalen over tandartskosten. Feiten of fabels?

Wat is duur?

Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoeveel je betaalt en wat je ervoor terug krijgt. Zelf ben ik niet echt duur af. Ik vind het geen probleem om twee keer per jaar een rekening te krijgen van ca. €95,- voor het schoonmaken van mijn gebit door de mondhygiëniste en de halfjaarlijkse controle door mijn tandarts. Dat krijg ik vergoed via mijn tandartsverzekering - al betaal ik daar natuurlijk wel weer voor.

Door regelmatig te gaan ondervind ik zelden problemen met mijn gebit en zijn de rekeningen dus redelijk laag.

In het verleden, toen ik nog rookte, was dat wel anders. Doordat mijn tanden, kiezen en tandvlees zwaar te lijden had onder mijn rookgedrag waren er regelmatig grote ingrepen nodig. Die werden trouwens ook grotendeels gedekt door mijn verzekering. 

De kapper is duurder

En dan gaat het er natuurlijk om dat je de dingen in perspectief ziet.

Toen ik nog rookte pafte ik met gemak 1000 euro per jaar weg. Een pakje sigaretten kost momenteel €8,-.  24 pakjes staat dus qua kosten gelijk aan de jaarlijkse kosten voor preventieve mondzorg.

Nu geef ik jaarlijks ca. 600 euro uit aan mijn mobiele telefoon. Elke 6 weken ga ik naar de kapper. Dat kost me elk jaar ongeveer € 250,- , meer dus dan het onderhoud van mijn gebit. Om mijn stugge baard te scheren moet ik elk halfjaar mijn scheerkoppen vervangen. Per jaar kost me dat weliswaar minder dan de mondhygiëniste en tandarts, maar toch al gauw 110 euro.


blog over tandartskosten - de lieve tandarts, oktober 2020
Vind je de tandarts (te) duur?

Hoe belangrijk is je mond?

Op de site van De Lieve Tandarts lees je veel over het belang van een gezonde mond.

Daar kun je zelf heel veel aan doen. Maar je hebt ook de hulp nodig van je mondhygiënist en je tandarts. 

Ga je niet of maar zelden naar je tandarts? Dan kan goed-koop op termijn duur-koop betekenen. Natuurlijk zouden we graag zien dat de belangrijkste behandelingen gewoon vanuit je basisverzekering worden vergoed. Maar dat is (nog) niet het geval. We doen er wel alles aan om deze wens steeds weer kenbaar te maken aan de politiek. Wist je trouwens dat kinderen tot 18 jaar reguliere mondzorg wel vanuit je basisverzekering gaat en dus eigenlijk 'gratis' is?

 

Van je auto weet je dat regelmatig onderhoud een langere levensduur betekent.

Zou dat niet in dezelfde mate gelden voor je gebit?

Kies voor de APK van je gebit.

Relatie tussen Bovag en de Lieve Tandarts?

De maximumtarieven van tandartsen en mondhygiënisten liggen grotendeels vast. Zo wordt van overheidswege voorkomen dat er onderling verschillende prijzen gehanteerd worden voor dezelfde ingrepen, foto's en spullen.

Soms worden er door tandartspraktijken behandelingen, foto's of materialen in rekening gebracht die niet terecht zijn. Dat mag natuurlijk niet.
Transparantie over de prijzen én eerlijkheid hiermee zijn voorwaarden voor toelating tot het keurmerk van De Lieve Tandarts.  Fraudeurs horen er dus niet bij.
Wil je meer weten over ons platform?

Surf dan gezellig verder op onze website en klik hier.


Jan Henk Nawijn - juni 2018 - update oktober 2020
Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: