Is de tandarts (te) duur?

Keer op keer lees je klachten over een (te?) hoge rekening van de tandarts. Er bestaan veel verhalen over tandartskosten. Feiten of fabels?

Wat is duur?

Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoeveel je betaalt en wat je ervoor terug krijgt. Zelf ben ik niet echt duur af. Ik vind het geen probleem om twee keer per jaar een rekening te krijgen van 95 euro voor het schoonmaken van mijn gebit door de mondhygiëniste en de halfjaarlijkse controle door mijn tandarts. Dat krijg ik vergoed via mijn tandartsverzekering - al betaal ik daar natuurlijk wel weer voor.

 

Door regelmatig te gaan ondervind ik zelden problemen aan mijn gebit.

In het verleden, toen ik nog rookte, was dat wel anders. Doordat mijn tanden, kiezen en tandvlees zwaar te lijden had onder mijn rookgedrag waren er regelmatig grote ingrepen nodig. Die werden trouwens ook grotendeels gedekt door mijn verzekering. 

De kapper is duurder

En dan gaat het er natuurlijk om dat je de dingen in perspectief zet.

Toen ik nog rookte pafte ik met gemak 1000 euro per jaar weg. Nu geef ik jaarlijks ca. 600 euro uit aan mijn mobiele telefoon. Elke 6 weken ga ik naar de kapper. Dat kost me elk jaar ongeveer 220 euro, meer dan het onderhoud van mijn gebit. Om mijn stugge baard te scheren moet ik elk halfjaar mijn scheerkoppen vervangen. Per jaar kost me dat weliswaar minder dan de mondhygiëniste en tandarts, maar toch al gauw 120 euro.

Verder houd ik van lekker eten. Tot mijn schrik kostte mij onlangs een diner voor 4 met wijn bij een goed restaurant in het buitenland omgerekend ruim 200 euro.

blog over tandartskosten - de lieve tandarts
Is de tandarts (te) duur?

Hoe belangrijk is je mond?

Op de site van De Lieve Tandarts lees je veel over het belang van een gezonde mond.

Daar kun je zelf heel veel aan doen. Maar je hebt ook de hulp nodig van je mondhygiënist en je tandarts. 

Ga je niet of maar zelden naar je tandarts? Dan kan goed-koop op termijn duur-koop betekenen. Van je auto weet je dat regelmatig onderhoud een langere levensduur betekent.

Zou dat niet in dezelfde mate gelden voor je gebit? 

Bovag?

De tarieven van tandartsen en mondhygiënisten liggen grotendeels vast. Zo wordt van overheidswege voorkomen dat er onderling verschillende prijzen gehanteerd worden voor dezelfde ingrepen, foto's en spullen.

Soms worden er door tandartspraktijken behandelingen, foto's of materialen in rekening gebracht die niet terecht zijn. Dat mag natuurlijk niet.
Transparantie over en eerlijkheid met de prijzen zijn voorwaarden voor toelating tot het keurmerk van De Lieve Tandarts.  Fraudeurs horen er dus niet bij.


Jan Henk Nawijn - juni 2018
Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Raadhuisstraat 2-4

1861 KS Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts