Bergen, 4 maart 2019

Buitenlandse tandartsen zijn nodig

Platform De Lieve Tandarts pleit voor een actieplan om het tekort aan goede, lieve tandartsen, mondhygiënisten en ondersteunend personeel snel op te heffen


Platform De Lieve Tandarts is van mening dat er op korte termijn een samenhangend plan moet komen om op verantwoorde wijze kundige, lieve tandartsen te importeren vanuit EU-landen waar een enorm overschot aan tandartsen is. Dat is bijvoorbeeld het geval in Spanje. Daarnaast dienen er meer opleidingsplekken gecreëerd te worden in Nederland zelf.

 

Patiënten hebben de beste,  patiënt-vriendelijke zorg nodig. Dat betekent in onze visie: geen wachtlijsten en geen andere drempels die niet nodig zijn.

 

Voorbeelden van drempels: 800.000 mensen blijven thuis omdat ze te angstig zijn en de weg niet weten te vinden naar de tandarts die goed bij hen past. Nog een voorbeeld: in Zeeland, Flevoland en Groningen is het bijna onmogelijk een goede tandarts te vinden omdat veel praktijken een patiëntenstop kennen. Tekorten dreigen ook in andere provincies. Het wemelt van de vacatures.

 

Oprichter Jan Henk Nawijn:

"Uiteraard willen we graag actief meedenken over  oplossingen die het tekort snel kunnen verkleinen en die duurzaam zijn. Het is niet de bedoeling de ingewerkte tandartsen na 5 jaar weer te laten verdwijnen. Dat is ook helemaal niet nodig als de tandartsen het hier naar hun zin hebben en ingebed raken in onze samenleving.
Patiënten lopen het risico het bos in gestuurd te worden omdat er geen capaciteit is. En dat terwijl we weten hoe belangrijk goede mondzorg is, ook uit maatschappelijk, financieel oogpunt."  

Oplossingen die meer opleidingsplekken in Nederland beogen zijn natuurlijk welkom maar werken pas op de langere termijn omdat het nu eenmaal vele jaren duurt voordat een WO of HBO-opleiding afgerond is.

Natuurlijk willen we graag goed opgeleide, goed Nederlands sprekende tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en tandprothetici aan de stoel en ondersteunen we alle initiatieven die hierin verbetering kunnen brengen. 

Maar het is onzinnig te veronderstellen dat  de tandartsen die opgeleid zijn in het buitenland niet geschikt zouden zijn om hier te werken. Daarmee doe je het grootste deel van de 1462 tandartsen die in ons land werkzaam zijn te kort.
Waar het soms aan ontbreekt is de juiste begeleiding, omdat daar in de praktijk de tijd voor ontbreekt. Het gaat ook mis als een tandarts plompverloren hier geplaatst wordt, de taal nog niet voldoende machtig is en direct volop "productie" moet draaien in een voor hem  onbekende omgeving en cultuur.
Dat moet een stuk beter kunnen.


Het zou fijn zijn als er goede plannen gesmeed worden die zo goed uitvoerbaar blijken dat de praktijken, de nieuwe tandartsen én de patiënten er baat bij hebben.

En daar werkt het platform graag aan mee omdat hiermee de missie gerealiseerd kan worden om meer mensen weer regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist te laten gaan.Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: