Maak goede mondzorg bereikbaar voor iedereen

artikel Feilzer Telegraaf maart 2019
klik op bovenstaande foto om naar telegraaf.nl te gaan voor het hele artikel

Reactie op bovenstaand artikel in de Telegraaf , opinie van Albert Feilzer


Dhr. Feilzer geeft hiermee een signaal af, maar wat ons betreft het verkeerde. De koppenmakers van de Telegraaf zijn natuurlijk al de hele week in de war ("Chaos"), wie weet ligt het daar aan. Maar met "Mondzorg onbereikbaar voor de lagere inkomens" bereik je het tegenovergestelde van wat beoogd wordt. In de eerste plaats klopt de bewering niet.

 

Feilzer en ik zijn ongeveer even oud. Goede, betaalbare, preventieve mondzorg kost minder dan een gulden per dag. Kinderen betalen zelfs helemaal niets. Het wordt duurder als je pas gaat als het pijn doet. Voor de uiterst kleine groep die preventieve mondzorg niet zou kunnen betalen zijn er vangnetten via de gemeente en afbetalingsregelingen.

Verder denkt iedereen die dit leest juist aan "de roze olifant" en wellicht daardoor dat het voor hem/haar ook te duur is!

 

Het gaat om de goede voorlichting, juist aan de groepen die we maar niet weten te bereiken - ook wij niet. Een praktijkmanager vertelde me deze week nog dat de mensen uit het AZC in zijn stad echt alleen komen als het pijn doet, wat hij ook verzint om ze regulier te laten komen.
Kinderen in grote steden worden niet bereikt en als dat wél lukt zijn er ouders die zich niet bekommeren om (de mondgezondheid van) hun kinderen en is het resultaat bekend. Het is hoog tijd voor een nieuw geluid.

Het negatieve achteruit-praten vanuit sommigen vanuit de tandheelkunde zelf levert al decennia lang niets op. Ga veel meer geld besteden aan goede voorlichting op scholen, via GGD's, consultatiebureaus, gemeentes, huisartsen. Vooral ook aan de ouders.

 

"Maak goede, preventieve mondzorg bereikbaar voor iedereen." Dat zou een andere boodschap kunnen zijn. En natuurlijk zou het een stukje helpen als die in de basisverzekering zou komen. Maar daarmee ben je er echt nog niet.

 

Jan Henk Nawijn 15 maart 2019

Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: