20 mei 2020

Is tandheelkundige behandeling onder narcose wel nodig?

Voor sommigen is er echt geen andere optie dan een behandeling onder volledige anesthesie. Doordat ze een verstandelijke beperking  hebben bijvoorbeeld, of omdat ze lijden aan zeer ernstige angststoornissen. 

Jammer genoeg worden vele anderen verleid door de commerciële narcosetandartspraktijken via hun wervende uitingen op radio, tv en Google. Mensen die bijvoorbeeld op zien tegen een grote behandeling die ze jarenlang hebben uitgesteld of omdat ze een traumatische ervaring hebben opgelopen. Vaak zijn ze niet op de hoogte van andere, eveneens pijnloze mogelijkheden om geholpen te worden aan het gebit, dus zonder dat volledige anesthesie nodig is. Daarnaast kan je door toepassing van EMDR bij een psycholoog heel goed van een trauma genezen worden. Bovendien kun je - als je als ‘angstpatiënt’ gediagnostiseerd wordt - zonder aanvullende verzekering naar een speciale angsttandarts in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. En daar wordt er juist aan gewerkt om je te behandelen zonder dat narcose nodig is.

Vanuit De Lieve Tandarts vinden we dat volledige anesthesie niet als commerciële tool aangeboden dient te worden bij het werven van patiënten. Patiënten worden onnodig op hoge kosten gejaagd terwijl er bijna altijd mogelijkheden zijn om hen regulier of via bijzondere tandheelkunde te laten helpen. Je kunt als je angstig bent beter proberen je probleem op te lossen. Bovendien is narcose niet iets dat je zomaar tussendoor even doet en zeker niet helemaal zonder risico.

Als je de wervende teksten op de websites van sommige narcosetandartsen analyseert wordt op beide aspecten onvoldoende gewezen. Ondertussen wordt er tussen narcosepraktijken keihard op prijs geconcurreerd. Daardoor zou een wanhopige patiënt geneigd kunnen zijn tot de keuze voor de goedkopere, minder verantwoorde behandeling, waarbij hij al helemaal niet gewezen wordt op de alternatieven die er zijn.

Gelukkig weten de meeste mensen ‘reguliere’ mondzorg te vinden waarbij volledige anesthesie helemaal niet nodig is en je geholpen wordt op een rustige, vriendelijke en verantwoorde manier. Waar je als patiënt centraal staat. Dankzij de duizenden lieve tandartsen en andere mondzorgmedewerkers die Nederland rijk is. Een deel ervan kom je tegen op ons platform De Lieve Tandarts.


Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Raadhuisstraat 2-4

1861 KS Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: