Bergen, Noord-Holland, 18 mei 2017

"Eerst een goed gebit en dan misschien wel een huis"

Hoeveel verschil kan een tandarts maken?

In de Volkskrant verscheen tien jaar geleden een opmerkelijk stuk. Elke vrijdag konden daklozen terecht in het Haagse Westeinde-ziekenhuis. De daklozentandarts hielp hen vervolgens met hun gebitsproblemen. 

'Beeldmerk van zwervers'

Een slecht gebit wordt vaak gezien als iets wat bij daklozen hoort. Dit kan hen in de weg staan als zij op zoek gaan naar werk. Gebitsbehandeling lijkt de oplossing, maar de financiële kant houdt daklozen tegen. De oplossing: een daklozentandarts. 

De daklozentandarts

Het idee voor een daklozentandarts ontstond in Berlijn, en kreeg opvolging in Den Haag. Een van de tandartsen die zich opwierp als deelnemer was tandarts Frank Nugteren. Elke vrijdag is hij hard aan het werk en hij maakt op die dagen andere dingen mee dan met zijn reguliere patiënten. 'Soms huilen ze uit op je schouder, zo dankbaar zijn ze,' vertelt hij over de clièntele op vrijdag. 'Hun leven is veranderd omdat ze weer kunnen lachen.' Het geeft gelijk antwoord op de vraag naar de impact van een goed gebit: allesbepalend groot. 

Het verhaal van Peter

Peter Willems had eind 2006 zijn eerste afspraak bij de daklozentandarts. Hij vond het doodeng en had liever een kunstgebit dan dat hij aan zijn huidige gebit liet sleutelen. Toch werd hij geholpen, met alles van wortelresten verwijderen tot wortelkanaalbehandelingen. Een jaar later lacht hij zijn tanden bloot: hij heeft een baan, een dak boven zijn hoofd, en een relatie. Het is een succesverhaal dat de impact van een verzorgde lach laat zien. Kan het succes van Den Haag de rest van Nederland bereiken en daarmee meer daklozen helpen?

Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: