Gaatjes bij je peuter? Alles over zuigflescariës

Ze hebben net tanden. Hoe kunnen daar dan al gaatjes in zitten? Helaas komt het vaak voor en deze vorm van tandbederf heeft een naam: zuigflescariës. Het goede nieuws is dat je het zowel kunt herkennen als voorkomen.

Hoe ontstaat zuigflescariës?

Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaan gaatjes in het peutergebit meestal in combinatie met de zuigfles. Vaak hebben ouders de gewoonte om hun zoon of dochter voor het slapengaan een flesje warme melk te geven. Of dit nu nog borstmelk is of poedermelk, het blijft rijk aan suiker. Daarbij komt dat ouders soms zelf een slecht gebit hebben en als zij kort aan de melk proeven of deze warm genoeg is, zij hiermee ongezonde mondbacteriën over kunnen brengen aan hun kind. 

 

Alhoewel de naam zuigflescariës is, kan het tandbederf ook ontstaan bij baby’s en peuters die veelvuldig uit de borst drinken.

 

Hoe herken je gaatjes bij je peuter?

Gaatjes ontstaan niet in één dag, of zelfs in een week. Vaak begint het tandbederf een stuk eerder dan dat je de gevolgen opmerkt. Oppervlakkige gaatjes zijn te herkennen aan donkere plekjes op de tanden, soms heel licht. Vaak zie je dit in combinatie met (licht) hangend tandvlees. In vergevorderd stadium is het tandvlees rood en hebben de tanden bruine vlekken die erg opvallen.

 

In een vroeg stadium kan een kind klagen over tandpijn, of het weigert te eten. Als je peuter zegt dat tandenpoetsen pijn doet is dit ook een indicatie. 

Cariës bij peuters voorkomen

De beste manier om cariës bij je peuter te voorkomen, is door flink te minderen met zoetigheid. Geef je toch liever een flesje melk voor het slapengaan, zorg er dan voor dat je daarna ook de tanden goed poetst - ook als het er maar vier of vijf zijn! Je kind gaat dan in elk geval met een schone mond slapen. 

 

Overdag kun je bij dorst veel water aanbieden. Weersta de verleiding om hier limonade of sap aan toe te voegen. Deze zuren en suikers zorgen namelijk ook voor tandbederf. Daarbij is het qua drinken niet nodig om kinderen iets anders dan water te laten drinken. Hiermee leren ze gelijk een gezonde drinkgewoonte voor later. Daar zullen ze hun hele leven profijt van hebben!

 

Tot slot kun je cariës bij peuters al voorkomen door in de babytijd gezonde gewoontes aan te leren. Vanaf negen maanden kun je in principe stoppen met de hele dag melk aanbieden. Het is namelijk beter om op maximaal vijf momenten per dag melk en/of eten aan te bieden dan de heel dag door. Door de momenten van voedsel- en drankinname te beperken (met tussendoor water als uitzondering) krijgt het gebit tussendoor tijd zich te herstellen.

 

Gaatjes bij je peuter

10 slimme tips

  1. Leer je kind tussendoor water drinken in plaats van sap of limonade;
  2. Poets elke ochtend en avond de tanden van je baby of peuter, ook als het er nog maar een paar zijn;
  3. Controleer de mond van je kind op terugtrekkend tandvlees (dit kan soms ook het tijdelijke effect zijn van griep of verminderde weerstand) en in het algemeen hoe wit en schoon de tanden eruitzien;
  4. Stimuleer je kind om zelf zijn of haar tanden te poetsen, maar…
  5. … poets altijd na totdat ze een jaar of zes zijn. Controleer ook daarna nog vaak of er goed is gepoetst;
  6. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag;
  7. Laat een baby of peuter nooit zonder een poetsbeurt direct na een fles warme melk ‘s avonds in slaap vallen;
  8. Neem pijnklachten van je kind serieus als het om het gebit gaat - ook bijvoorbeeld signalen dat je kind minder wil eten;
  9. Leer je kind indien mogelijk zo snel mogelijk drinken uit een normale beker in plaats van een zuigfles of tuitje;
  10. Ga bij twijfel naar de tandarts voor advies.

 

 

 Herstel van een slecht gebit

Op het moment dat de goede gewoontes worden aangeleerd, krijgt het gebit van je baby of peuter de kans zich te herstellen. Afhankelijk van hoe ernstig het tandbederf is, gebeurt dit gedeeltelijk tot volledig. Twijfel je aan de gezondheid van het gebit van je peuter? Je kunt altijd een afspraak maken bij de tandarts om hier goed naar te laten kijken.Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: