BlogsGebitsverzorgingGezonde mondMondverzorgingMondzorgNieuwsPreventieVoor ouderen

Mondzorg voor ouderen

Een gezonde mond is van levensbelang, ook bij ouderen

Bekijk ook onze pagina over mondzorg en dementie.

Onze missie: heel Nederland naar de tandarts. Maar wat als juist de tandarts en/of mondhygiënist naar de patiënt moet komen? Of als de mond wordt vergeten? Bij mondzorg voor ouderen is dit helaas vaak het geval. Wat zijn de mogelijkheden?

Hoe gezond is de mond bij ouderen?

Er zijn in Nederland maar liefst 300.000 kwetsbare ouderen bij wie sprake is van slechte mondgezondheid. De oud-minister vertelt hier meer over in onderstaande video, gericht aan het initiatief De Mond niet Vergeten.

Een kwetsbare groep ouderen

In verzorgingstehuizen is er vaak nog beperkt aandacht voor de mond. De vraag is hoe en door wie het gebit wordt verzorgd. Bij zelfstandig thuis wonen en alleen beperkt thuiszorg krijgen rijst dezelfde vraag. Poetsen deze ouderen nog zelf hun tanden of verzorgen zij hun kunstgebit op de juiste manier?

Zeker met het korten op de zorg zijn het andere zaken waar hulpverleners op letten. Toch is juist de mond zo belangrijk.

Risico’s van slechte mondgezondheid

  • Pijn, ongemak bij kleine tandklachten;
  • Verhoogd risico op longontsteking;
  • Meer kans op hart- en vaatziekten;
  • Bij suikerziekte: risico op ontregeling bloedsuikerspiegel;
  • Minder kauwen betekent slechtere mentale gezondheid (lees meer over het belang van kauwen) en snellere achteruitgang bij dementie;
  • Door het slinken van het kaakbot kan het kunstgebit bovendien minder goed gaan zitten, wat voor beschadigingen aan het mondslijmvlies kan zorgen;
  • Slechter gebit? Stoppen met kauwen? Dit betekent vaak dat de oudere als snel stopt met vast voedsel en dit resulteert in sneller overlijden.

6 tips voor tandzorg bij ouderen

  1. Controleer de mond.
    Hoe staat het met de mondverzorging van de oudere? Door hier op tijd aandacht voor te hebben, kunnen veel klachten worden voorkomen.
  2. Zorg voor een goede elektrische tandenborstel
    Door bijvoorbeeld stijve handen kan tandenpoetsen moeilijker worden. Een elektrische tandenborstel kan helpen beter te reinigen.
  3. Bied extra hulpmiddelen
    Een tongschraper, flosdraad en tandenstokers in het zicht van de oudere bewaren kan hen helpen herinneren aan regelmatige mondverzorging. Een telefoontje of poetswekker aan het begin en eind van de dag kan ook helpen.
  4. Overleg over medicatie
    Sommige medicijnen beïnvloeden de speekselproductie. Een droge mond geeft een hoger risico op gebitsklachten.
  5. Aandacht voor het kunstgebit
    Zorg ervoor dat of de oudere zelf en/of een verzorger goed weet hoe het gebit gereinigd moet worden – en pas dit toe.
  6. Bezoek de tandarts/tandprotheticus
    Ga minimaal 2 keer per jaar op controle als je je eigen gebit nog hebt. Ga met een kunstgebit of prothese minimaal eens per 5 jaar op controle

 

Tandarts op thuisbezoek?

Een tandarts en/of mondhygiënist op thuisbezoek zou een fantastische oplossing zijn voor veel ouderen en andere kwetsbare groepen. Het is echter ook een kostbare en ingewikkelde, vandaar dat het slechts op beperkte schaal gebeurt.

Een thuisbezoek is veelal beperkt tot gebitsreiniging en controle. Bij verdere behandeling moet de patiënt dan alsnog naar de tandartspraktijk of naar het ziekenhuis.

Thuisbezoek staat  nog in de kinderschoenen. Uitzonderingen hierop zijn bepaalde regio’s in Friesland, rondom Alkmaar en in de omgeving van Zutphen.

Wij kunnen al de volgende mobiele tandartsen en mondhygiënisten aanbevelen:

1. Heiloo, Alkmaar en omgeving: Simone Hackenitz, mondhygiëniste. 

2. Harlingen en omgeving, mobiele tandarts: https://www.toskedokterunderweis.nl/

3. Surhuisterveen, zie tandarts Surhuisterveen Ria van der Meer

Check ook De Mond Niet Vergeten via https://www.demondnietvergeten.nl/
en https://mondzorgbijouderen.info/

Voor familie en mantelzorgers

Bekijk ook onze pagina over mondzorg en dementie.